AKHİSAR KULİS HABER

AKHİSAR’DA REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİNYAĞI 250 LİRAYI BULABİLİR

Türkiye’nin en önemli zeytin merkezlerinden Akhisar’da yaşanan iklim krizinden olumsuz etkilendi. Adeta ‘zeytin afeti’nin yaşandığı ilçede, zeytin ağaçları meyvesiz kalırken, geçen yıl 400 bin tona ulaşan rekoltenin, bu yıl en fazla 50 bin tonda kalacağı belirtiliyor. İlk kez böyle bir durum ve tabloyla karşılaşan zeytin üreticisi kara kara düşünmeye başlarken, üreticiler çözüm ve destek bekliyor. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, “Şuanda zeytinde olağanüstü bir durum yaşanmakta” diye konuştu.

AKHİSAR’DA REKOLTE DÜŞTÜ, ZEYTİNYAĞI 250 LİRAYI BULABİLİR
31 Temmuz 2023 - 13:23

İklim krizinin her geçen gün etkisini gösterdiği hem dünyada hem de ülkemizde en başta etkilenen tarım ürünleri oldu. Ülkemizin en önemli zeytin üretiminin yapıldığı hatta zeytinin başkenti olarak anılan Akhisar’da bu yıl adeta zeytin afeti yaşandı. Zeytinde ülke ekonomisine önemli bir katma değer sağlayan zeytinde bu yıl önemli sayılacak bir rekolte düşüklüğü beklenirken, genel olarak üç ay süren zeytin hasadının bu yıl bir hafta süreceği bekleniyor. Sonbaharla birlikte zeytin toplamayı hedefleyen zeytin üreticisini, ağaçlarda zeytinin olmaması ile karamsar bir tablo beklerken, zeytin azlığının bu yıl itibariyle zeytin ve zeytinyağını da etkileyeceği tahmin ediliyor.

Akhisar ilçesi kırsal Sünnetçiler Mahallesi’ndeki zeytin tarlasında inceleme yapan konuya ilişkin açıklama yapan Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa, konuya ilişkin açıklama yaptı. 550 bin dekar zeytin alanından geçen yıl 400 bin ton rekolte elde ettiklerini, bu yıl ise 50 bin ton civarında rekolte beklediklerini kaydeden Akbuğa, “Gerçekten şuanda zeytinde olağanüstü bir durum yaşamaktayız. Geçen seneye baktığımızda ciddi anlamda rekoltede düşüklük gözlemliyoruz. Akhisar’da tarım arazilerin yüzde 65’inde zeytin ekili. Geçen yıl 550 bin dekar zeytin alanından 400 bin ton zeytin elde ettik. Bu yıl ise 50 bin ton civarında beklemekteyiz. Devlet, hükümet, yetkililer tarafından zeytin üretimine destek olunmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda üreticileri zor günler bekliyor” dedi.

Zeytine dana desteğinin 15 Krş’tan 1 TL çıkmasını gerektiğine dikkat çeken Akbuğa, “Son 3 yıldır üreticinin girdi maliyeti gerçekten yüksek. Üreticilerimiz, budamasını, sürmesini, zirai müdahale ve gübrelemesini yaptı. Ekim ayı hasat zamanında ise araziye girdiğimizde ürün yok. Bankalardan, tarım kredi kooperatiflerinden almış olduğumuz krediler var. Bu kredilerin gün geçtikçe faizleri artıyor. Bu kredilerin faizsiz bir şekilde ertelenmesini talep ediyoruz. Akhisar’da bundan 5 yıl önce ürün bazında zeytine dane desteği vardı. Şu zamana kadar halen ürün bazında primler ödenmedi. Bunların ödenmesini, 15 Krş olan dane desteğinin 1 TL olarak hesaplanarak üreticiye istiyoruz” dedi.

İlçede su sıkıntısının yaşandığını, kalan zeytinlerin mutlaka sulanması gerektiğini ifade eden Akbuğa, “DSİ tarafından sondaj yasağı getirildi. Böyle senelerin göz önünde tutulması lazım. Şuan, Akhisar’ın bazı bölgelerinde yüzde 10, yüzde 20 civarında zeytin ürünü var ama maalesef su yok. Üreticinin acilen sulaması lazım ama eli kolu bağlı. Daha önce babadan ya da anneden kalan su kuyusu ruhsatları vardı, abonelikler iptal olmuş. DSİ’nin bir defaya mahsus sondajın serbest kalmasını, sonra duruma göre planlama yapmasını istiyoruz. Akhisar’ın kuzeyinde bulunan Gürdük Şehit Piyade Teğmen Osman Alp Barajı’nın ivedilikle faaliyete geçmesi lazım, geçmemesi halinde zeytin üreticisini zor günler bekliyor. Geçen sene zeytin ve zeytinyağını normal fiyatlarda sattık. Son günlerde zeytinyağı fiyatlarının 250 TL olacağına dair iddialar var. Biz buna karşı çıkıyoruz. Akhisar’daki 170 TL olan zeytinyağı fiyatından memnunuz” diye konuştu.

Sünnetçiler Mahallesi’nde zeytin üreticiliği yapan Beyhan Ünsal, “Bugün arazilerimizde zeytin mahsulü sıfır denilecek kadar az. Bunun sebebi afet diye düşünüyoruz. Nisan ayının başında bir gecede çok soğuk oldu. Ağaçların çiçekleri, olumsuz etkilendi. Buna istianeden bakanlık üzümde nasıl sigorta geliştirdiyse, aynı çalışmanın zeytinde özellikle çiçek döneminde yapılmasını istiyoruz. Bölgede su sıkıntımız var, sondaj yasak. Ürünlerimize can suyu da olsa su verilmesi lazım” dedi.

Bir diğer üretici Hakkı Yaman, “Zeytinde bu sene rekolte çok ciddi derecede düşük, yüzde 90’ları buluyor. Bu sene zeytin ağaçlarımız boş ama aynı masrafı yine yaptık. Yetkilerden destek bekliyoruz” dedi.

Bir diğer zeytin üreticisi Şevket Er ise (62), “Bu sene mahsullerimiz yüzde 90 noksan. Zeytin dane priminin 15 Krş’tan 1 TL’ye çıkmasını istiyorum. Geçen yıl 8,5 dekar alandan 10 ton zeytin aldım, bu sene 10 kasa alamam” dedi.

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. Akhisar Kulis Haber Sitesinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video,vb.) kaynak gösterilmeksizin kullanılamaz.