AKHİSAR KULİS HABER

SOMA MADEN FACİASI DAVASI 12 EYLÜL’E ERTELENDİ!

Türk madencilik tarihinde yer edinen ve 301 kişinin öldüğü Soma maden faciası üzerinden 10 yıl geçti. Hakkında iddianame düzenlenen 28 kişinin ilk duruşması Soma Adliyesi’nde görüldü. Dava, 12 Eylül’e ertelendi.

SOMA MADEN FACİASI DAVASI 12 EYLÜL’E ERTELENDİ!
08 Mayıs 2024 - 16:01

2015 yılında başlayan ve 3 yıldan fazla süren dava sürecinde kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemişti. 301 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden kazası nedeniyle Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma neticesinde ihmali bulunan 28 kamu görevlisi hakkında iddianame düzenlenerek Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açılmıştı.

Kamu davasının ilk duruşması bugün saat 09.35’te Soma Adliyesi’nde başladı. Hayatını kaybeden madenci ailelerinde katıldığı duruşma davası 12 Eylül 2024’e ertelendi.

37 SANIK BERAAT ETMİŞTİ

Soma davasında 13 Nisan 2015’te 8’i tutuklu 37’si tutuksuz toplam 45 sanık, 162 mağdur yaralı, 487 maktul müşteki ve 436 tanıkla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan ceza davası 11 Temmuz 2018’deki 22’nci duruşmayla tamamlandı.

Soma Kömür İşletmeleri’nin yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası alırken, diğer 37 sanık beraat etti. 9 Şubat 2021’de tutukluların, tutuksuz yargılanmalarına karar verildi.

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, 10 yıl önce 301 işçinin ölümüne neden olan Soma maden faciasına ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılandığı davanın ilk duruşmasına katıldı.

“301 MADENCİYİ ÖLDÜREN 450 ÇOCUĞU BABASIZ BIRAKAN KATİLLER RAHATÇA SOKAKTA DOLAŞIYOR”

12 Eylül’e ertelenen davanın çıkışında konuşan CHP’li Başkan Özalper, Soma davası kararlarında hukuk garabeti yaşandığını belirtti. Başkan Özalper, “Havadan, sudan bahseder gibi ‘301’ diyoruz. 301 maden işçisi gereken önlemler alınmadığı için göz göre göre ölüme sürüklendi, katledildi. 450 çocuk babasız kaldı. Soma, acının kenti oldu. Katliamın üzerinden 10 yıl geçti ama ne sorumlular gereken cezayı aldı, ne de Soma acısını dindirebildi. Biz 10 yıldır bu davayı takip ediyoruz, duruşmaların sonunda adliye koridorlarına oturup madenci yakınlarımızla birlikte ağladık. Soma davası, Türkiye kamouyunun vicdanında büyük bir yaradır. Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay tutukluyken, 301 madencinin katilleri sokakta dolaşıyorlar. 450 çocuğu babasız bırakanlar hapiste olması gerekirken, ellerini kollarını sallayarak dışarda keyif çatıyorlar” dedi.

“GEÇ DE OLSA ADALET İSTİYORUZ”

CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper son olarak şu ifadeleri kullandı, “Denetlemede ihmali olan, gerekli önlemleri almayan tüm sorumluların hak ettikleri en ağır cezayı almalarını istiyoruz. Faciadan 10 yıl sonra 28 kamu görevlisi yargılanıyor. İhmali, hatası olan, işçileri ölüme sürükleyen herkesin en ağır cezayı almalarını istiyoruz. Soma davasının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Geç de olsa adaletin tecelli etmesi, madenci yakınlarını ve tüm kamuoyu vicdanını bir nebze de olsa rahatlatacaktır”

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. Akhisar Kulis Haber Sitesinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video,vb.) kaynak gösterilmeksizin kullanılamaz.