Manisa Valiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmeleri alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşabilmekte, özellikle lodos rüzgarı nedeniyle sobadan sızan karbonmonoksit gazı sebebiyle zehirlenmeler yaşanabilmektedir.
Bu sebeple, kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde vatandaşlarımızın aşağıda belirtilen hususlarda dikkatli olması önem arz etmektedir;
- Kuvvetli rüzgâr ve fırtınalı havaların beklendiği günlerde gerekli tedbir alınmalı, lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalıdır.
- Yatmadan önce yanan sobaya kömür atılmamalıdır.
- Mümkünse yatak odalarında soba kullanılmamalıdır. Bu durumdan kaçınılamıyor ise yatak zeminden en az 60 cm yüksekte olmalıdır. (Karbonmonoksit havadan ağır olduğundan zeminde birikecektir.)
- Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, yılda en az bir defa bacalar temizlenmelidir.
- Sobalar üstten tutuşturulmalıdır.
- Belli aralıklarla sobanın bulunduğu odanın camları açılmalı ve havalandırılmalıdır.
- Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır.
- LPG`li ısıtıcılar uyumadan önce mutlaka söndürülmelidir.
- LPG ile çalışan şofben banyoya monte edilmemeli, başka bir havadar mekana monte edilmeli, montajı yetkili servis tarafından yapılmalıdır.”