AKHİSAR KULİS HABER

ZEYTİNYAĞI FİYATI UÇTU! DOLANDIRICILAR SAHNEYE ÇIKTI..

Yok yılı olması sebebiyle fiyatı yükselen zeytinyağında üreticilerden uyarı geldi. Zeytinyağı fiyatlarındaki artış dikkat çekerken, orijinalliğini yitirmiş zeytinyağları ise piyasaya sürülmeye başladı. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat ‘dolandırılmayın’ diye uyardı!

ZEYTİNYAĞI FİYATI UÇTU! DOLANDIRICILAR SAHNEYE ÇIKTI..
23 Kasım 2023 - 17:28

Bu yıl zeytinyağında yok yılı olunca dünya çapında fiyatlar yükselişe geçti. Üretim gücü yüksek İspanya ve İtalya’da market raflarına zeytinyağları daha önce alışık olunmayan fiyat etiketleriyle çıktı. Avrupa’da zeytinyağı hırsızlıkları arttı. Bazı marketlerde zeytinyağına kilit takıldı. Türkiye de iç pazardaki dengeyi korumak için dökme yağ ihracatına kısıtlama getirdi. Tariş de geçen sezon 81 lira olan fiyatı yeni sezon için 295 lira olarak belirledi. Peki zeytinyağında şu an doğru fiyat ne olmalı?

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, “Fiyat konusunda gerçekçi olmayan söylemler var. Şu an ticaret 220 lira seviyesinde gerçekleşiyor. Fiyatların hızla artacağı haberleri gerçekleri yansıtmıyor. Zaten talep düşük” şeklinde konuştu.  

Başkan Alhat, “Zeytinyağı fiyatlarındaki açıklamaları dikkatli bir şekilde takip etmek gerekiyor. Son zamanlardaki piyasa hareketleri, fiyatların yükselmesine yönelik olduğunu düşündüğümüz rakamlarla uyuşmuyor. Üretici ile tüketici arasındaki dengeyi korumalıyız. Doğru fiyatlandırma önemli. Raf fiyatlarında aşırı artışın sektöre zarar vereceğinden endişe duyuyoruz. Özellikle hasat döneminde fiyatların daha da yükseleceği söylentisi yanıltıcı olabilir. Yurt dışı fiyatları son zamanlarda düşüş eğiliminde. Zeytin üretiminde azalma var ancak geçen sezon yaşanan yüksek fiyat artışı tüketicinin talebini azalttı. Fiyatlar artınca insanlar tüketimi azaltıyor veya alternatif bitkisel yağlara yöneliyor. Şu anda zeytinyağı ticareti ortalama 220 lira civarında. Marketlerde ise stok durumuna ve kar marjlarına bağlı olarak fiyatlar 200 ila 300 lira arasında değişebilir” dedi.

Alhat, “Önümüzdeki süreçte zeytinyağında bir problem yaşanacağını düşünmüyoruz. Evet, bu yıl ürün miktarı az ama geçen yıldan kalan stoklarla birlikte bu yılın sorunsuz atlatılacağını düşünüyoruz” öngörüsünü paylaştı.

Copyright © 2023 Tüm Hakları Saklıdır. Akhisar Kulis Haber Sitesinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video,vb.) kaynak gösterilmeksizin kullanılamaz.